Una exitosa semifinal a Costa Rica estrena la 57ª edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca

Amb molt bon regust de boca. Així acaba Sueca la seua primera semifinal internacional de la 57ª edició del Concurs de Paella Valenciana celebrada este cap de setmana, per primera vegada, a l’exòtica Costa Rica, al Centre Kölbi de Parque Viva (La Guácima). I és que la paella ha estat un gran reclam per al públic expectant del país. El plat més universal dels valencians ha aconseguit atraure totes les mirades, fins i tot les del mateix president de la República de Costa Rica, Luís Guillermo Solís i les de la primera dama, la española, Mercedes Peñas, que s’hi van acostar per comprovar de primera mà “l’espectacle”. La presència del mandatari va generar un gran revol mediàtic, que s’hi sumava al propiciat pel certamen pròpiament.

El certamen es va emmarcar en una completa jornada festiva en el primer Street Food Festival de Costa Rica, amb vora una vintena de furgonetes gastronòmiques, actuacions i música en directe. En este marc, que va servir de preludi a la competició, el coorganitzador del certamen al país, Vicente Aguilar, gerent del Restaurant La Lluna de València de Costa Rica, ajudat per un equip de 10 cuiners, va elaborar una paella gegant que pot presumir de ser la més gran que s’ha fet mai a l’Amèrica central per a més de 800 comensals. “La paella és un símbol del compartir i de l’amistat” repetia el xef insistentment. A esta se sumaren també dos paelles més que s’elaboraren, de 300 racions cadascuna, per satisfer el desig de tots els assistents que volgueren provar-la. Als seus ajudants s’hi va sumar també el mateix ambaixador de la Unió Europea, Pelayo Castro, originari de València.

Resultat 1ª Semifinal Costa Rica 2017

· Primer lloc, dotat amb diploma, medalla d’or i passi directe a la final del Concurs que es celebrarà a Sueca el 10 de setembre, per a la paella elaborada pel chef Danilo Mauricio la seva ajudant Ester Urbina, de La Lluna de Valencia a San Pedro de Barva, Heredia.

· Segon lloc, amb diploma i medalla de plata, a la paella elaborada pels chefs Vicente Simón i Alejandro Menino, del Restaurante Plaza España a Escazú.

· Tercer lloc, amb diploma i medalla de bronze, a la paella elaborada pel chef Rodrigo Morales Vargas i la seva ajudant Mayra Fumero, d’Asados y Paellas a Cartago.

La Lluna de València encapçala este primer palmarés amb la paella elaborada pel seu xef executiu, Danilo Mauricio i la seua ajudant, Ester Urbina. El segon i tercer lloc van ser per al Restaurante Plaza España i Asados y Paellas, respectivament. En esta primera fase semifinal hi van participar en total 9 xefs, la majoria d’ells amb arrels valencianes. Com sempre, la matèria prima, els instruments i els ingredients, la carn, la verdura i el principal, l’arròs, patrocinat en totes les fases semifinals per Arròs Tartana, van estar facilitats per l’organització.

El president de la república de Costa Rica se suma al Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca

El president Solís es va animar, fins i tot, a ajudar al xef Aguilar en l’elaboració del plat, cullerot en mà. El president de la república va confessar la seua devoció pel plat insígnia dels valencians: “M’agrada molt la paella. A casa la mengem amb freqüència perquè Mercedes fa una paella molt bona i el seu germà encara millor, ja que va viure a València molts anys i està casat amb una valenciana”.

En les jornades prèvies es va celebrar un showcooking a càrrec de Jesús Melero i Vicente Aguilar a l’Hotel Intercontinental i també un sopar de gal·la amb autoritats i els participants del Concurs al restaurant que regenta l’organitzador.

El jurat va estar presidit pel mestre paeller i coordinador gastronòmic del certamen, Jesús Melero i format pel propietari del Restaurant valencià La Barraca de Toni Montoliu, Toni Montoliu (germà de l’organitzador); el periodista Miguel Barboza; la xef Doris Goldgewith; el xef executiu de l’Hotel Real Intercontinental, Vincent Boutinaud; l’ambaixador a la Unió Europea, Pelayo Castro; Salvador Sanchis i com a secretari, Miguel Sanfeliu, el director de marketing especialitzat en gastronomia.

Vicent Baldoví, regidor titular del certamen, qui ha seguit des de Sueca el desenvolupament d’esta primera semifinal, s’ha mostrat molt satisfet per l’èxit d’esta primera convocatòria a la nova seu. Baldoví ha volgut afegir: “hi ha moltes raons que ens empentaren a escollir Costa Rica, entre ells l’entusiasta equip de treball de l’organització, el clima i també sobretot la gran estima i respecte que mostren respecte al nostre plat, que venera fins i tot el mateix president de Costa Rica”.