Història

Si heu arribat fins a ací és perquè coneixeu el Concurs Internacional de Paella Valenciana, però probablement no sabeu com va començar ni des de quan se celebra. Els seus orígens es remunten a 1961 a causa de el “boom” turístic i de concursos gastronòmics.
En aquesta època Sueca celebrava el 600 aniversari de la “Troballa de la Mare de Déu” i aprofitant l’ocasió, l’Alcalde de Sueca en aquell moment, Francisco Segarra Fabiá, va voler crear una festa dedicada a la paella. Així va nàixer la “festa de l’arròs” i com no podia ser d’una altra manera, va iniciar-se amb un concurs de paella valenciana a nivell nacional. La festa va començar a adquirir importància i en només 5 anys va ser qualificada d’interès turístic. Cada vegada se sumava més gent, fins al punt de ser 1.600 comensals l’any 1974.

L’any 1987 el Club de Caps de Cocina de la Comunitat Valenciana, la Associación de Cocineros y Reposteros de Valencia i la Federación de Cocineros y Reposteros de España van treballar amb nosaltres en l’organització de l’esdeveniment i a dia d’avui ho segueixen fent, representats per Jesus Melero (xef del restaurant RI-RA de Sueca).

En 1990 trobem un altre punt d’inflexió important, atès que la participació s’estén a Europa, Amèrica i Japó, obrint les portes del concurs a l’àmbit Internacional. Consolidada la participació estrangera, es certifica la recepta oficial de la paella valenciana de Sueca com l’original i es declara Festa d’Interès Turístic Nacional.

En tot este temps, no obstant això, el Concurs no ha parat d’arreplegar premis i reconeixements pel seu treball en la promoció del plat més preat de la nostra gastronomia. Així, el prestigiós certamen, que acumula prop d’una desena de guardons a nivell nacional i internacional, ha rebut també enguany un premi en reconeixement del seu treball de promoció dels productes valencians de la mà de la Federació Empresarial d’Hostaleria Valenciana (FEHV). També, en esta 56a edició, el coordinador del Concurs, el xef Jesús Melero, ha vist reconeguda la seua trajectòria i treball en el certamen amb la Medalla de la Ciutat de Villafranche-sur-cher, on s’ha celebrat la primera semifinal francesa del Concurs, de la mà de l’alcalde de la ciutat, Jean-Claude Oton.

Edicions Anteriors

Última edició