Humberto *Guallpa i Guillermo Vallejo: la millor Paella Valenciana dels Estats Units, amb nom i cognoms.

La semifinal celebrada recentment a Jersey *City del *Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca va tindre molts al·licients. El primer i fonamental, acostar la nostra gastronomia i en concret el nostre plat més internacional a la societat nord-americana, que va acudir en gran nombre al Paella Festival organitzat pels amics de Paella *for *the *World *Foundation, dirigida per Rodolfo González *Almaguer. El segon, veure en acció i in situ a prestigiosos cuiners de la costa aquest americana preparant la nostra paella valenciana a llenya, en ple carrer, competint entre ells per a emportar-se el guardó de millor paella del certamen, i el dret a representar al seu país en la gran final que se celebrarà a Sueca el mes de setembre de 2016.

Aquest honor va recaure en la parella formada per Humberto *Guallpa i Guillermo Vallejo, dos xefs amb una àmplia trajectòria professional als qui volem retre homenatge ací, donant a conéixer els seus currículums.

Humberto *Guallpa és actualment el xef executiu del Restaurant Carrer *Dao, al carrer W 39 de l’Illa de Manhattan, Nova York, entre la Cinquena i la Sexta avingudes, molt prop de la Llibreria Pública i de *Bryant *Park. *Guallpa mostra en Carrer *Dao el seu coneixement culinari i el seu estil personal mitjançant la creació de plats exquisidament saborosos i estèticament atractius, combinant a la perfecció les cultures llatina i xinesa.

Va créixer en una zona rural de l’Equador, on la seua família tenia una xicoteta granja en la qual cultivaven i tenien animals per al manteniment familiar. El xicotet Humberto va mostrar interés per la cuina des d’edats primerenques, ajudant a la seua àvia en la cuina i aprenent tot el que podia d’ella sobre la preparació de menjars sans i equilibrats amb els recursos dels quals disposaven. Va entrar en el negoci dels restaurants com a llavaplats amb 17 anys. La seua motivació i talent li van fer obrir-se camí a través de les cuines com *Garde *Manager, Línia Xef i *Sous Xef, fins a arribar al seu títol actual de Xef Executiu.

Abans d’obrir Carrer *Dao, els projectes més recents del Xef Humberto van ser *Play, el restaurant sensual en el Museu del Sexe; *Vandaag, restaurant que va rebre dues estreles del New York Times; i el *Sag *Harbor’s *Page@63 *Main, on la seua cuina estava inspirada en les granges locals de *Long *Island. Abans d’això, va treballar en el perfeccionament del seu art al costat de molts dels millors xefs de la ciutat de Nova York, entre ells Mario *Batali, Marco Moreira, Pablo *Zweben, Larry *Forgione, *Marcus *Samuelsson, *Rocco *Dispirito, Julián Alonso i Franklin *Becker. També va treballar com a aprenent en algunes de les millors cuines del país, inclosa la de Nova York’s Per se i Eleven Madison, Chicago’s Alinea, i Guy *Savoy a Las Vegas.

Quan no està treballant en el seu ofici, a Humberto li agrada jugar al futbol, ​​menjar, caminar anar amb bicicleta, i continuar buscant recursos i nous ingredients per a donar-li nous sabors als seus plats. La carrera d’Humberto *Guallpa ha sigut un continu esdevindre de la seua pròpia tradició equatoriana combinada amb les tècniques de la cuina francesa, que li han portat a crear plats deliciosos, únics, quasi obres mestres.

Guillermo Vallejo ha tingut l’oportunitat de treballar amb alguns dels millors xefs de la ciutat de Nova York, amb els quals ha aprés molts coneixements i habilitats fins a poder convertir-se en Xef de *Cuisine.

Vallejo compta amb una àmplia experiència en una gran varietat de cuines, entre les quals sobreïxen la mexicana, l’austríaca i la francesa. I encara que ha treballat durant molts xefs fantàstics, a ell li agrada sempre destacar el seu aprenentatge sota la direcció del xef *Kurt *Gutenbrunner. Amb ell va començar la seua carrera professional com a xef de cuina en *Blaue *Gans, amb qui va repetir en el cèlebre *Wallsé (restaurant de cuina austríac-americana, dues estreles New York Times i una Estrela Michelin). Sota el lideratge i experiència de *Gutenbrunner, Guillermo Vallejo va aprendre com executar una cuina reeixida, organitzada i disciplinada. També ha format part de les cuines de *Tocqueville o *Bouley, restaurants d’una marcada cuina francesa, treballant la carn i el peix amb gran mestratge.

En el seu anterior treball com *Sous *Executive Xef en *BLT Bar *and *Grill, Xef Guillermo Vallejo tènia al seu càrrec un equip de més de vint-i-cinc persones per a portar avant l’alt volum de cuina, així com un gran nombre de personal per a esdeveniments especials i servei d’àpats privats. En l’actualitat és *Sous *Executive Xef al Nova York *Yankee *Steakhouse de *Manthattan, el restaurant de l’equip de *baseball Nova York *Yankees en la gran poma, on també comanda un gran equip de cuiners i personal d’atenció de taules.

Vallejo és hui un xef organitzat i eficient, coneixedor de varietat de cuines i tècniques, a més d’un líder eficient i un gestor amb visió empresarial.

Enhorabona de nou als dos. Ens veiem a Sueca l’any que ve!