El Restaurant Casa Pepe Sanchis de Còrdova guanya la 56ª edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca

La millor paella valenciana del món de 2016 es cuina a Córdoba. El primer premi de la 56ª edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca ha recaigut finalment en el restaurant Casa Pepe Sanchis, de la ciutat andalusa de Còrdova. Tot i que l’inscrit oficial al Concurs era el gerent del restaurant, Pepe Sanchis, l’experienciat cuiner va decidir atorgar tot el mèrit i la glòria al seu fill en el moment de rebre el guardó, tot assenyalant emocionat que la seua paella va resultar vencedora per la bona mà en la cuina del seu fill, José Miguel Sanchis, el més jove de l’edició. El jove va celebrar molt emocionat el guardó al costat del seu pare. Pepe Sanchis, el gerent del restaurant guanyador, d’origen valencià, ve participant des de fa més de vint-i-cinc anys en nombroses edicions del Concurs, en el qual ha guanyat ja dos segons i un tercer premi entre d’altres i ara pretén passar el testimoni al seu fill, tant en el certamen com en el negoci. El restaurant vencedor ha rebut el guardó, patrocinat per l’empresa Jet Extramar, dotat amb un pergamí i 2.500 €, de mans de l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit.

El restaurant cordovés ha aconseguit fer-se amb el màxim reconeixement del jurat presidit, en esta ocasió, per Juan Antonio Herraiz, president del Club de Jefes de Cocina de Murcia i format per: Ángel Grande, del Restaurant La Casona de Gandia; Edrick Corban-Banks, ambaixador de la Paella al Pacífic; Martín Márquez, periodista gastronòmic; Akiko Sagano, Cònsul General Adjunta del Japó; Raul Cob Ferrer, de Wikipaella i del Restaurant El Cabanyal (València) i Iván López, del Restaurant Camí Vell, d’Alzira i representant de la Federació Empresarial d’Hostaleria Valenciana.

Pel que fa als finalistes, la segon millor paella valenciana del món de 2016 es cuina, segons el veredicte del jurat, a Madrid, ni més ni menys que al Congrés dels Diputats, així el segon premi ha sigut per als cuiners Arturo Giroy i Valentin Rodríguez, del Compass Group del Congreso. El guardó, patrocinat per Orxata Panach d’Alboraia ha sigut lliurat per la Directora General de la Dona, Maria Such, dotat d’un pergamí i 1.500€. D’altra banda, el tercer premi ha recaigut en el cuiner José López Cordón, del Restaurant La Paella Ibérica de França. El regidor responsable del Concurs, Vicent Baldoví, ha lliurat el premi, patrocinat per l’empresa Sueca Express, al restaurant del país veí, dotat en 1.000 euros i un pergamí.

La 56ª edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, patrocinada per l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana i el Patronat de Turisme de la Diputació de València, València Turisme, ha comptat amb un total de 36 participants. Cal destacar que del total, 24 participants han competit per primera vegada al certamen i només dos repeteixen participació respecte a l’anterior edició.

El certamen que ha despertat un grandíssim interés mediàtic, s’ha celebrat, com és habitual, al Passeig de l’Estació de Sueca, en un ambient d’allò més festiu, i entre una multitud de gent curiosa, veïns de Sueca i visitants, que s’han acostat per a viure en primera persona l’elaboració de la millor paella valenciana del món 2016. A l’acte ha assistit també una gran representació de la Corporació Municipal acompanyada per Sara Roselló, la Festera Major de 2016 i la seua Cort d’Honor. Així mateix el certamen ha comptat amb la presència del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; la directora general de Política Agrària, Teresa Cháfer; la directora general de la Dona, Maria Such; la Diputada Provincial de Turisme, Pilar Moncho i un gran nombre d’alcaldes de pobles veïns i de la comarca.

En esta edició, el premi a la millor paella estrangera, patrocinat per Estrella Galicia i atorgat per Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, ha recaigut en Simply Spanish Tapas Bar, de Melbourne (Austràlia). Per la seua banda, el premi a la millor paella cuinada a nivell autonòmic, ha sigut per a Casa La Pepa, de València. El guardó ha estat patrocinat per Arroz La Fallera i lliurat pel Portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví i Santos Ruiz, Director de la D.O Arròs de València. Per últim, en esta edició, la millor paella cuinada per un restaurant de Sueca ha sigut per al Restaurant el Nano que ha rebut el guardó, patrocinat per la Diputació de València, de mans de la Diputada Provincial de Turisme i regidora a l’Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho. Tots tres guardonats han rebut el corresponent pergamí i la millor paella local s’ha guanyat també un cap de setmana per a dues persones al complexe turístic Kikopark d’Oliva.

Finalment, els cinc accèsits patrocinats per Makro, que ha lliurat el president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Jordi Vicedo, han sigut atorgats als restaurants: El Chateo, de Tokyo; New York Yankees Steak House, de Manhattan (New York); Paellas & Paellos, de Perú; La Perleta Valenciana, del Palmar i Cerveceria Taurina, de Màlaga.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, després de donar la benvinguda a tots els assistents i concursants ha assenyalat “la paella escapa de la nostra gastronomia, per a nosaltres significa molt més que això, és paisatge, és família i amics, és celebració i festa, és poble i és turismo, perquè el nostre principal encant, n’estem convençuts, és este, donar-nos a conéixer al món tal i com som, sense cap ingredient d’afegit”. El regidor responsable del Concurs, Vicent Baldoví, l’ha seguit “La tasca de per promocionar el plat més famós de la nostra gastronomia és de totes i tots els valencians, gràcies a tots aquells que se’n sumeu a esta batalla per dignificar el nostre plat. Ens fa molt de comboi que açò siga cada vegada més gran, que arribe més lluny, que cada vegada siguem més”.

També el Secretari Autonòmic de Turisme i màxim representant de l’Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, ha fet al·lusió en la seua intervenció a la grandessa de la gastronomia valenciana. “La paella ajuda moltíssim a la fraternitat. Significa un ritual de gastronomia però també de convivència, d’hospitalitat, d’acollida, de turisme. El món seria molt més avorrit si no existira el millor de la nostra gastronomia, la paella valenciana”. Colomer ha finalitzat el seu discurs felicitant, en nom del govern valencià, a l’organització del Concurs, per la internacionalització i projecció del plat valencià per excel·lència.