El Restaurant Bon Aire del Palmar s’alça amb el títol de Millor Paella Valenciana del Món en 2018

El món ja coneix la que serà la seua Millor Paella en 2018. Cada any es proclama a Sueca el vencedor d’este saborós títol que enguany ha caigut a El Palmar, al Restaurant Bon Aire. L’oratge amenaçava pluja, però la sort s’ha posat del costat dels suecans i ha permés un desenvolupament esplèndid de la multitudinària final de la 58 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca que ha comptat amb 40 participants d’arreu del món.

L’equip de cuina guanyador, premiat amb 2.500 euros i el corresponent pergamí patrocinat per Jet Extramar, ha estat format pel xef Raul Magraner Martínez i el seu fill Jordi Magraner. “Este reconeixement, i més ací a Sueca, és un honor per a la nostra família. Portem 40 anys al restaurant i és un mèrit a tota la trajectòria del nostre establiment pel qual hem passat ja tres generacions de la casa” ha manifestat el vencedor. Preguntat pel secret que li ha atorgat la victòria, ha assegurat que els ingredients són els mateixos per a tots però sí ha reconegut que és molt important cuidar minuciosament els temps i els punts de cocció i sobretot fer un bon sofregit, “la base de tota bona paella” ha afirmat.

En segon lloc, un restaurant amb estrella michelin, El Monastrell d’Alacant, regentat per Maria José San Román, ha aconseguit el guardó valorat en 1500 euros i patrocinat per Cervesa Túria. Federico Pian i Victor Duque han estat al capdavant de l’elaboració de la segon paella guardonada.

El bronze ha sigut per a Casa Granero, de Serra. Víctor Vicente Navarro i Mónica Navarro han recollit el galardó de 1000 euros patrocinat per l’empresa local Sueca Expréss.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i el regidor delegat del certamen, Vicent Baldoví. Entre les autoritats assistents, el Concurs ha tornat a comptar amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i la diputada provincial de Turisme i regidora a l’Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho; la diputada a les Corts, Mª Josep Ortega o el diputat Emili Xavier Rius, entre d’altres.

L’alcaldessa amfitriona ha assegurat que “el secret de la felicitat dels valencians és esta recepta màgica, la de l’autèntica paella valenciana. Les millors coses de la vida ens passen al voltant d’una bona paella”. En este punt, la màxima autoritat municipal ha fet exprés el seu reconeixement a la tasca pedagògica que compleix el certamen: “La nostra és una paella a la conquesta del món sencer. I en este vaixell a la descoberta de nous horitzons hi ha una tripulació nombrossíssima: una organització entregada, uns participants entusiasmats, uns ambaixadors i paellers d’honors tan bojos per la paella com nosaltres i uns patrocinadors i col·laboradors que també remen al nostre costat, al de l’Ajuntament de Sueca, en esta aventura”.
Baldoví també ha reiterat el reconeixement expressat per l’alcaldessa i, més enllà, ha volgut fer menció també a totes les persones que des de sa casa contribueixen a que la recepta autèntica de la paella perdure en el temps: “Gràcies als que la cuineu a casa cada diumenge o entre setmana -perquè qualsevol dia és bo per fer paella – i als que la gaudiu i assaboriu, als que mostreu als vostres fills quanta aigua per cada tassa d’arròs i quan està en el punt just de socarrat”.

El certamen, no obstant, atorga molts altres premis. La Millor Paella Cuinada per un Restaurant Local, patrocinada pel Patronat de Turisme de la Diputació de València València Turisme, ha sigut per al Restaurant London de Sueca. El premi a la Millor Paella Cuinada per un Restaurant Valencià, amb patrocini de Torry Harrys, s’ha atorgat a Rice Paella i la Millor Paella realitzada per un Concursant de Fora de l’Estat Espanyol, ha estat per a Simply Spanish South Melb. Esta darrera secció ha estat patrocinada per Arròs Tartana.

En el costat oposat als premis principals, la majoria dels accéssits han caigut fora de la geografia valenciana excepte un que s’ha atorgat a l’IES Llopis Marí, de Cullera. La resta dels premis patrocinats per Makro han sigut per a Aramburu Matriz (Perú), Karbo (Mèxic), Paella Mate (Austràlia) i el Restaurant El Madrileño (España).

Els premis es feien públics després d’una llarga i complicada deliberació. En esta ocasió el comité de jutges presidit per Maria José Martínez, xef del Restaurant Lienzo i presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València ha estat format per Avelino Alfaro, president de l’Associació de Fideuà de Gandia; Mari Carmen Batlle, xef de Casa Carmina (Wikipaella); Juan Climent, professor de la CDT; Juan Carlos Galbis, xef i expert gastronòmic; Teresa Ribes, ex-regidora delegada del Concurs; Juanma Romero, periodista gastronòmic i Vicente del Valle, administrador d’Alabar S.L. (Fira València).

La gala de lliurament de premis, així com el concurs, ha estat seguida per desenes de mitjans de comunicació que han retransmés en directe a través dels principals canals, capçaleres i emissores nacionals la competició gastronòmica.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’ha referit a Sueca hui com a capital internacional de la paella. En efecte, Sueca bullia hui de gent al Passeig de l’Estació, veïns i turistes curiosos que s’han arrimat a l’olor del socarrat, i tot el món se’n feia ressò dels guardons que es podrien equiparar als oscars de la paella, un plat que enguany ha atret fins i tot les càmeres de cinema, inspirant dos rodatges cinematogràfics.

En el capítol de Paellers d’Honor, en esta edició s’ha reconegut amb este distintiu a l’empresari Javier Gómez- Trenor; a Tahichi Hayama, cuiner al Restaurant Ginza Espero de Tòquio; a Edrick Corban-Banks, ambaixador del Concurws al Pacífic, cuiner i pastor; i a les empreses vinculades al sector gastronòmic Garcima S.L. i Carmencita.