Tres equips japonesos van participar en el concurs per a decidir la Millor Paella del Món.

Aquest Diumenge 14 de setembre es va celebrar a Sueca el “*Concurs Internacional de Paella Valenciana”, un concurs destinat a trobar el cuiner que millor sap entendre la paella valenciana, i cuinar-la a la perfecció.

Sueca és un municipi de la província de València que compta amb al voltant de 30.000 habitants. És la capital de la Ribera Baixa i té una economia fortament basada en la plantació d’arròs. El paisatge que ofereix aquesta ciutat és, com va descriure el representant dels equips japonesos que van participar en el concurs en la cadena SER, com una illa en una mar d’arròs. Utilitzava aquesta expressió en recordar-li als grans i extensos camps d’arròs del Japó, i de fet, és això el que ha aconseguit fer d’aquest concurs una cosa veritablement internacional, en compartir les cultures, les formes d’expressió i el paisatge que ofereix la terra; i tot això a través d’un dels símbols d’Espanya, la paella.

El concurs tenia unes bases molt clares. Els ingredients de primera qualitat, van ser entregats per l’organització del concurs als 35 equips en les mateixes condicions. Tots els equips comptaven amb els mateixos utensilis i els mateixos ingredients, i és que en aquest concurs no es tracta de crear una nova recepta de la paella valenciana o una reinterpretació afegint un ingredient nou. Es tracta de, amb les mateixes condicions, recepta i utensilis que tots, aconseguir la millor paella valenciana del món. A diferència de les anteriors edicions, s’han fet canvis, i enguany els concursants disposaven d’un utensili extra: una barbacoa per a controlar millor la llenya i el foc i poder resguardar-lo del vent. Els organitzadors declaren que tots els anys s’esforcen per afavorir als concursants amb la finalitat que tinguen resultats encara millors.

En les bases del concurs publicats pel Comité Organitzatiu del *Concurs Internacional de Paella València es podia llegir com cada equip havia de cuinar 15 racions de paella amb la recepta confeccionada pel mateix comité. Així mateix, també indicava l’hora d’inici del concurs, les 10.30 del matí. I va anar a aquesta hora quan ja estaven els primers equips preparant els ingredients que havien d’utilitzar per a l’elaboració de la paella.

En el concurs hi havia entre els 35 equips, a més dels 23 espanyols, 4 provinents d’Austràlia, un d’Alemanya, un d’Anglaterra, 2 de França i 3 tres del Japó. El restaurant Assolellat, de *Sagamihara; el restaurant L’Almàssera, de *Kawagoe, que ja havia participat en una altra ocasió; i el restaurant Bar Espanya, de *Sapporo, el primer classificat en la semifinal celebrada al Japó. Tots ells ja estaven netejant les verdures i la carn des del primer minut.

Pot pensar-se que amb els mateixos ingredients i la mateixa recepta el resultat de les paelles acabe sent molt semblant. Però no és això el que realment ocorre. Hi ha diversos factors que determinen que una paella es cuine millor que una altra. Es podia observar com el restaurant L’Almàssera, vingut de *Kawagoe, va separar des del principi la llenya que anava a utilitzar en tres munts: un de *ramitas xicotetes, un altre de branques més gruixudes i un altre de troncs xicotets. Assegura el xef d’aquest restaurant que «el pas més difícil en l’elaboració de la paella és el control del foc» i també parla de la paella valència com «el plat espanyol més famós al Japó», en preguntar-li pel secret per a fer una bona paella, diu que és «fer-ho d’una manera educada». Al Japó, en sentir la paraula “Espanya”, es relaciona de manera immediata amb la paella. És un important vehicle de transmissió cultural d’Espanya. Alguna cosa que es va materialitzar de manera clara en aquest concurs internacional.

Una hora després del començament del concurs, hi havia equips que ja *habián començat a fregir el pollastre. Sens dubte, un altre dels factors distintius de cada restaurant era el seu particular ritme. Els restaurants espanyols, molt experimentats en l’elaboració d’aquest plat, posseïen un ritme confiat i a al mateix temps veloç. En això també destacaven els equips japonesos, que delatant el país i la cultura de la qual procedien es van prendre el procés amb molta calma. Fins i tot van arribar a començar a encendre el foc fins a una hora més tard que els seus companys, que ja estaven acabant de preparar-se per a afegir l’arròs. Aquesta tranquil·litat els va ajudar a realitzar correctament tots els passos durant la preparació del plat, com la col·locació dels ingredients sobre la temperatura adequada, gràcies a un bon control del foc i la llenya. El ritme que cada equip portava; quant temps emprava per a cada tasca, era una cosa completament única i el que més distingia a cadascun.

Després de la preparació de la paella preguntem a cadascun dels tres equips japonesos sobre el concurs. L’equip del Restaurant Assolellat va respondre: «És la primera vegada que participem i ha sigut una experiència molt divertida i productiva. Potser l’arròs va eixir una mica dur en la nostra paella. Hem de millorar». Els xefs de l’equip del Restaurant Bar Espanya: «Ho hem fet el millor que sabem i creiem que hem pogut fer una molt bona paella. De totes maneres, som conscients que no és fàcil superar als cuiners espanyols en la preparació d’una paella, però ho continuarem intentant per a algun dia ser el número u del món». I l’equip del Restaurant L’Almàssera: «Fa nou anys que no venia a aquest concurs. La meua dona va guanyar el segon premi en l’edició del 2002 o 2003 i per a mi l’última participació va ser en 2005. No veníem a Espanya des de fa alguns anys, però ens ho hem passat molt bé. Crec que hem pogut fer la nostra paella de sempre».

L’esdeveniment va ser d’un gran interés per a tota la població, en el qual tots van gaudir. Va tindre un públic estimat per l’organització de 5.000 persones, que van quedar sorpreses per la internacionalitat del concurs i van estar molt contentes de la celebració d’aquest esdeveniment a la seua ciutat, Sueca. En el moment de traslladar les paelles al saló on al voltant de 500 convidats les provarien i succeiria el lliurament de premis, l’ambient es va animar gràcies a la col·laboració d’una xicoteta orquestra i nombroses ballarines vestides de manera tradicional que van ballar amb música folklòrica.

Ja en el saló es va procedir al lliurament dels premis. Cal esmentar la sorprenent obra que utilitzava una paellera i els seus colors per a il·lustrar a *Sorolla, autoria de Teresa Roig. Es va començar entregant uns guardons honorífics a personatges que havien contribuït a l’expansió de la cultura valenciana i de la paella, els Paellers d’Honor: Francisco Pérez Puche, Francisco Contreras *Alvarado i Jorge *Bretón Prats. I després d’això, es va procedir a entregar un guardó commemoratiu per la participació a tots els equips concursants. Les autoritats, encapçalades per l’alcalde de Sueca, van donar un breu discurs; I es van començar a entregar els premis.

Primer es van atorgar uns bonics pergamins com els certàmens a 5 paelles que mereixien un esment malgrat no guanyar el premi: Xa *Modern *Mediterranean, d’Adelaide del *Nord, Austràlia; La Boja Bar Tapes, de Bonn, Alemanya; el restaurant *Saint Georges, de Narbona, França; el restaurant Óscar, Calp i el restaurant Casa la Pepa, València. I en aqueix moment es va procedir al lliurament dels tres primers premis. El tercer per a l’Hotel *Hospes Palau de la Mar, València. El segon per al restaurant Casa Pepe Sanchis, Córdoba. I el primer premi per al restaurant Miguel i *Juani, L ‘ Alcúdia. Aquests premiats a part del pergamí i una suma econòmica, també van rebre unes medalles, dels clàssics metalls preciosos or, plata i bronze.

Les medalles estaven dissenyades per l’artista japonés Kazu Umeda, un artista ecològic que realitza les seues obres reciclant materials rebutjats. Eren cortesia de la *Japan Paella *Association, l’organització que va coordinar la semifinal celebrada al Japó i que també era present en aquest dia.

Volem donar les gràcies per tots els seus esforços a tots els equips que han participat, i especialment als tres equips japonesos. Moltes gràcies per tot el seu esforç i per continuar compartint la seua cultura; i la seua visió de la vida i la tradició amb tots nosaltres a través de la gastronomia i aquest fabulós plat, la paella valenciana. I també donem les gràcies a l’Ajuntament de Sueca, organitzador de l’esdeveniment, i al Comité Organitzatiu del *Concurs Internacional de Paella València pel seu interés en l’expansió dels seus costums i tradicions.

+Info