El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca presenta la seua 61 edició

Com és habitual en els últims tres anys, l’esplanada de la Muntanyeta dels Sants, des de la qual es pot contemplar un paisatge envoltat d’arrossars, ha sigut l’escenari triat per a presentar les novetats de la pròxima edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, la número 61, que se celebrarà l’11 de setembre en la seua ubicació habitual abans de la pandèmia: el parc de l’Estació.

Este certamen gastronòmic, el més antic de quants se celebren a Espanya, tornarà a comptar amb una àmplia representació dels i les millors professionals vinguts/des de diferents racons de la Comunitat Valenciana, Espanya i la resta del món. Per a la seua presentació en la Muntanyeta dels Sants, s’ha dissenyat un escenari en el qual ha adquirit un gran protagonisme la nova Marca Turística de Sueca.

En la roda de premsa han intervingut l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora responsable de Turisme i del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Manoli Egea; el director del certamen, Tony Landete; el coordinador gastronòmic del Concurs, Adolfo Cuquerella; i el president del Gremi d’Hostaleria de Sueca, Salvador Ortega.

“Per a nosaltres, com a Ajuntament, és un motiu de grandíssima satisfacció presentar un any més el nostre Concurs i les seues novetats, perquè suposa un tremend orgull comprovar, a base de molt d’esforç i dedicació, els fruits que any rere any recull este esdeveniment gastronòmic de caràcter internacional; l’afecte i admiració que desperta entre els especialistes en la matèria, visitants i mitjans de comunicació; i el respecte i interés per part dels participants, vinguts des de totes les parts del món”, ha assenyalat l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, qui ha continuat afirmant que, de nou, en esta edició que hui es presenta, “des de l’Ajuntament, no escatimarem esforços, continuant la senda de potenciació i millora del certamen; evolucionant amb el temps. Així ho haurien volgut els nostres avantpassats. Per tant, la nostra obligació és reconéixer la importància d’eixe llegat que ens han deixat i continuar treballant per a millorar-lo”.

Finalment, l’alcalde de Sueca ha tingut paraules d’agraïment per a la regidora responsable del Concurs, Manoli Egea, i per a les persones que treballen durant tot l’any perquè el certamen siga un èxit. Així mateix, ha volgut agrair encaridament a les empreses patrocinadores que, una vegada més, s’han bolcat amb l’esdeveniment; així com als participants; al gran desplegament de mitjans de comunicació; i, per descomptat, a la ciutadania de Sueca, pel seu suport constant i l’afecte amb què tracten sempre al certamen.

La regidora responsable del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Manoli Egea, ha volgut agrair a l’inici de la seua intervenció el treball desenvolupat per l’anterior organitzador del certamen, així com donar l’enhorabona al nou equip que afronta el repte en la present edició. També ha tingut paraules d’agraïment per als membres del Gremi d’Hostaleria de Sueca per encarregar-se de l’organització i preparació del dinar servit durant i després de la presentació.

En la seua intervenció, Manoli Egea, s’ha referit al nombre de participants, 40 en esta edició, “i la pretensió és que queden repartits de la següent manera: 3 concursants locals, 14 de la Comunitat Valenciana, 13 de diferents llocs d’Espanya i 10 internacionals. A més, estem treballant per a incorporar al Concurs unes semifinals a nivell nacional, seguint un esquema semblant al qual realitzem en les semifinals internacionals que actualment estan celebrant-se als Estats Units, el Japó i Mèxic. A més, s’està treballant per a estendre-les a Nova Zelanda, el Perú, Puerto Rico, República Dominicana, Bèlgica o Itàlia”, ha assenyalat Manoli Egea, qui ha informat també que el mes vinent de juny s’obriran les preinscripcions.

D’altra banda, Manoli Egea ha confirmat que enguany se celebrarà la segona edició del Concurs per a Joves Cuiners, suspés els últims dos anys a causa de la pandèmia. Este certamen, creat en 2019 al voltant de la celebració del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, busca la participació de la població més jove del municipi.

“Després de l’èxit aconseguit en la primera edició, estem organitzant ja la pròxima amb el propòsit d’implicar els joves, d’entre 12 i 16 anys, durant el cap de setmana de Festes de la ciutat, al voltant del nostre plat més internacional el qual hauran de cuinar seguint la recepta del Concurs. La nostra intenció és apostar pel talent de la joventut al mateix temps que motivar-los perquè mostren les seues aptituds i inclinació per la nostra cuina tradicional”, ha dit la regidora.

Enguany, com a novetat, a més de les 16 comissions falleres, podran participar 3 alumnes de cada col·legi de la ciutat. El Concurs per a Joves Cuiners es desenvoluparà en el marc de Firarròs que, una edició més, i durant eixe cap de setmana de setembre, oferirà als i les visitants una àmplia i variada oferta d’arrossos, embotits i dolços artesanals.

Finalment, Manoli Egea ha volgut agrair la col·laboració dels patrocinadors, “pel suport tan important que han tornat a demostrar al Concurs, fins i tot amb la incorporació de dues empreses dels EUA; així com l’esforç i treball de tot el personal que participa en l’organització de l’esdeveniment, la labor del qual resulta fonamental”.

En la seua intervenció, el director del certamen, Tony Landete, ha assenyalat que, tant ell com el coordinador gastronòmic del Concurs, el Gremi d’Hostaleria de Sueca i l’Ajuntament de Sueca, tenen un objectiu clar: “fer valdre el nostre Concurs com a un mitjà per a posar en valor Sueca com a Ciutat Arrossera d’Espanya i Capital Mundial de la Paella que és. Per a seguir amb este objectiu, s’han introduït alguns canvis. La nostra pretensió és continuar avançant en una millora constant del Concurs”.

Així mateix, ha volgut tindre paraules d’agraïment per a l’anterior coordinador i per a totes les persones i entitats que, al llarg d’estos 60+1 anys d’història, han fet possible el certamen, “aconseguint que siga un referent; un punt de trobada en el qual cuiners de diferents parts del món, diferents cultures i diferents gastronomies, s’uneixen per a cuinar l’autèntica recepta del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, contribuint així al fet que siga coneguda a tot el món”. En la mateixa línia s’han expressat el nou coordinador gastronòmic del certamen, Adolfo Cuquerella i el president del Gremi d’Hostaleria de Sueca, Salvador Ortega.

A més de l’extensíssima representació de mitjans de comunicació que han acudit a la cita, l’acte ha comptat a l’igual que en els últims tres anys amb la presència de les Falleres Majors de Sueca, El Perelló i Mareny de Barraquetes, Alicia Falcó i Helena Mompó, així com del president de la Junta Local Fallera, Bernardo Garrigós, convidats per l’alcalde de la ciutat i la regidora responsable del certamen.